Tivolibron har funnits vid Selångersåns utlopp i 132 år. Den första Tivolibron byggdes redan efter Sundsvallsbranden 1888. Nuvarande Tivolibro i betong byggdes 1956 och har nu kommit att bli i behov av reparationer.
- Bland annat har vattnet eroderat och slitit bort betongen från både pelare och frontmurar. De ska därför repareras för att Tivolibron ska kunna hålla många år till, säger Nicklas Rydmark, projektledare på Sundsvalls kommun.
Bron vid Selångersåns mynning heter Tivolibron. Tivolibron är en balkrambro i betong i centrala Sundsvall mellan Parkgatan i Stenstan och Skepparplatsen i Norrmalm. Bron öppnades för trafik 1956 och har fått sitt namn efter sommarrestaurangen Tivoli, som fram till början 1940-talen låg uppe i backen intill Kommunhuset där Hälsocentralen Centrum i Sundsvall nu ligger.
När Sundsvalls kommun övertog Tivolibron från Trafikverket hösten 2021 gjorde man en utredning för att utreda brons skick.
- Vi har gjort besiktningar som visat att bron håller länge till om vi gör dessa reparationer, säger Nicklas Rydmark.
Den 66 år gamla bron består av två landfästen och ett brostöd i mitten, alla tre står i Selångersån och har på flera ställen skadats av att vattnet har eroderat och slitit bort betong från både pelare och frontmurar. Därför ska fronmurarna (brons landfästen) och brostödet i mitten gjutas på med betong och stärkas upp. Detta görs genom att former monteras runt landfästen och brostöd där betong sedan tillsätts. Eftersom alla tre stöden står i vatten kommer det att vara dykare på plats som gjuter direkt i vattnet.
Under vecka 11 och 12 kommer arbetena med brostöden att påbörjas. Dessa inledande arbeten kommer inte märkas av för trafiken.
- De inledande arbetena varken skakar, bullrar eller påverkar framkomligheten. Så vi bedömer att trafiken kommer att kunna rulla på som vanligt, säger Nicklas Rydmark.
I augusti kommer nästa etapp i reparationsarbetet då vi ska reparera brons kantbalkar, d.v.s. de yttersta delarna av vägbanan på bron, som på flera ställen är spruckna och trasiga. Att kantbalkarna på en betongbro likt Tivolibron är trasiga är ingen ovanlig anledning till reparation av en bro.
De gamla kantbalkana kommer att tas bort och nya kommer att gjutas. Vi ska också byta brunnar, reparera avlopp och montera ett nytt räcke längs hela bron. Brons hela ovansida kommer tas bort hela vägen ner mot betongen, för att sedan rustas upp med nytt tätskikt och slitlager. Ett tätskikt som fungerar ungefär som takpapp kommer att läggas mellan asfalt och betong för att skydda betongen från fukt och vatten. Överst kommer slutligen ett nytt slitlager av asfalt att läggas.
Arbetet kommer att utföras i två etapper.
Vår upphandlade entreprenör för arbetet är Svevia.
Kommunen ansvarar för reparationsarbetet. Trafikverket ska, enligt ett tidigare upprättat avtal mellan kommunen och Trafikverket, finansiera hela broreparationen.
Vår ambition är att mötande trafik ska kunna köra över bron samtidigt under hela reparationstiden, men att det begränsas till ett körfält i vardera riktningen.
Tivolibron är en tvåvalvad betongbro med järnräcke som är 20 meter bred, har 14 meter körbana och två gångbanor.
Tivolibron har funnits vid Selångersåns utlopp i 132 år. Den första Tivolibron byggdes redan efter Sundsvallsbranden 1888. Innan dess fick den som ville ta sig över den nedre delen av Selångersån åka över ån med en roddbåt eller färja.
Efter Sundsvallsbranden 1888 beslutade man bygga en bro alldeles framför Tivoli i Norrmalm. Denna bro var en svängbro i järn vid platsen för den så kallade Tivolifärjan. I september var bron klar att användas. Den kallades till en början för Svängbron och det dröjde ganska många år innan det officiella namnet blev Tivolibron. Bron stod klar 1890.
Tivolibron fick ursprungligen sitt namn av sommarrestaurangen Tivoli som låg norr om ån, uppe i backen, strax intill det nuvarande kommunhuset där vårdcentralen Centrum nu ligger. Restaurangen öppnades 1872 och var ett populärt tillhåll och nöjespalats för Sundsvallsborna i omkring 70 år. I februari 1945 revs Tivoli.
Vid vårfloden i maj 1919 var Tivolibron den enda bro som inte fick några stora skador. Fram till 1910 skedde inga större förändringar och konstruktionen verkar ha fungerat tillfredsställande.
När Sundsvall fick spårvagnar 1911 och en av linjerna måste passera bron konstruerades spår och elledningar så att bron fortfarande kunde öppnas. Trafiken och belastningen på bron ökade därmed avsevärt. Det kunde till och med hända att bron gungade och stötte mot landfästena när tyngre fordon som spårvagnar passerade. Under åren gjordes flera försök att förbättra konstruktionen, också med tanke på de långa väntetider som blev för övriga trafikanter när bron öppnades för sjötrafik. Vintertid, så snart sjöfarten avslutats, kilades bron fast så att den skulle ligga stadigt.
En ny bro anpassad efter den nya tidens krav behövdes. I den stadsplan som gällde 1948 fanns planer för en ny bro men ingen trodde att det skulle bli någon sådan på många år och därför beslutade stadsfullmäktige i april 1948 att Tivolibron skulle breddas med 1,5 meter. De räknade med att den provisoriska lösningen skulle hålla i 5-10 år och åtminstone lösa de akuta problemen.
Men redan i november 1949 beslutade drätselkammaren att låta utreda kostnaden för en ny bro.
Det gick några år och i juni 1955 kunde drätselkammaren besluta att bygga en helt ny bro strax nedströms den gamla. Bron öppnades för trafik 1956
Efter att den nya bron stod klar revs den gamla. I juni 1957 monterades den gamla bron ner och kvar blev endast det fundament för svängbron som fortfarande finns kvar i mitten av Selångersån.
Den nuvarande Tivolibron har alltså funnits vid Selångersåns utlopp i 66 år och är nu uppsatt på Trafikverkets lista över kulturhistoriskt värdefulla broar. Tivolibron har tidigare varit Trafikverkets bro (d.v.s. en statligt ägd bro). Men i samband med att Trafikverket efter ombyggnationen av gamla E4 till stadsgata, överlämnade både gamla E4 (Väg 562) och Tivolibron till kommunen hösten 2021 är den nu en av kommunens broar som vi äger och sköter.
Se flera underbara gamla bilder på Tivolibron, på Sundsvalls museums sida https://digitaltmuseum.se/search/?q=tivolibron&aq=owner%3F%3A%22S-SM%22
Senast ändrad: 2022-03-17 21:14